سریال مردگان متحرک The Walking Dead – نقد و بررسی فصل نهم

بدون شک سریال مردگان متحرک The Walking Dead از زمان آغاز پخشش در سال 2010 تبدیل به یکی از پرطرفدارترین سریال های چند سال اخیر شده است. اما نباید افت شدید تعداد بینندگان این سریال را در طی چند فصل اخیر کتمان کرد.

فصل هشتم سریال واکینگ دد با مرگ کارل گرایمز سیل عظیم اعتراضات را از سوی طرفداران این سریال روانه سازندگان کرد. در پی همین اعتراضات مدیران شبکه AMC تصمیم گرفتند جهت تولید فصل نهم سریال مردگان متحرک تهیه‌کننده اجرایی این برنامه یعنی اسکات گیمپل را برکنار کرده و این مسئولیت را به آنجلا کنگ واگذار کنند.

 

سریال مردگان متحرک چند فصل است؟

هنوز شبکه AMC به‌صورت دقیق اعلام نکرده است که سریال Walking Dead در چند فصل تولید خواهد شد و یا پایان سریال مردگان متحرک چه زمانی خواهد بود. اما با توجه به جا‌به‌جایی‌های بزرگی که در فصل نهم سریال رخ داده است می‌توان با قطعیت بیان کرد سازندگان سعی کردند پایه‌های سریال مردگان متحرک را علاوه بر فصل دهم برای چند فصل دیگر نیز محکم کنند.

جدایی بازیگران مطرحی چون: آندرو لینکلن (در نقش ریک گرایمز) و لورن کوهن (در نقش مگی) ازجمله مهم‌ترین تغییرات سریال مردگان متحرک است که در فصل نهم رخ داد. پیش از اینکه به نقد و بررسی سریال مردگان متحرک فصل 9 بپردازیم، باید هشدار دهیم که در ادامه بخش مهمی از روند داستان سریال مردگان متحرک برای اشخاصی که هنوز فصل نهم را تماشا نکرده‌اند لو خواهد رفت!

 

داستان فصل نهم سریال مردگان متحرک

داستان فصل نهم سریال مردگان متحرک

داستان جدیدترین فصل سریال واکینگ دد 18 ماه پس از جنگ بزرگ با نیگان آغاز می‌شود. یعنی جایی که ریک در تلاش است با متحد کردن جوامع مختلف ازجمله ناجیان به دیدگاه کارل قبل از مرگ یعنی ایجاد اجتماعی متحد رنگ واقعیت ببخشد. او سعی دارد با احداث پلی این رویا را عملی کند و آینده‌ای را که کارل آرزویش را داشت به حقیقت تبدیل کند.

از همان قسمت‌های ابتدایی فصل 9 سریال واکینگ دد ما به‌راحتی متوجه می‌شویم چیزی در این فصل نسبت به فصل‌های قبلی متفاوت است. ما با دیدن این فصل متوجه ریتم غنی‌تر و مسیر جسورانه‌تر سریال مردگان متحرک می‌شویم که نماد بارز آن را می‌توان به کوتاهی موی قهرمان اصلی چند سال اخیر سریال یعنی ریک گرایمز نسبت داد.

همه‌چیز به اینجا ختم نمی‌شود؛ شایعه سفر به واشینگتن دی‌سی با یک استنباط سریع و غیرمنطقی رنگ واقعیت به خود می‌گیرد. از همه مهم‌تر آنکه این مراحل اولیه داستان، مقدمه‌ای برای خارج کردن کاراکتر ریک گرایمز از روند داستان سریال مردگان متحرک است.

به‌جرئت باید اقرار کرد نویسندگان سریال قبل از خارج کردن این کاراکتر از برنامه کار محشری انجام دادند و این شخصیت را در اوج کمال و کیفیت لازم از سریال مردگان متحرک خارج کردند.

 

نقد و بررسی فصل نهم سریال مردگان متحرک

داستان سریال walking dead

در قسمت چهارم فصل نهم سریال واکینگ دد (What Comes After) سریال به شکل واقعی همان حماسه تکراری گرفتاری در دام زامبی‌ها را در پیش می‌گیرد. پس از خارج شدن شخصیت ریک گرایمز از سریال مردگان متحرک شبکه AMC اعلام کرد که در فکر ساخت یک سه‌گانه با حضور این کاراکتر و با بازی آندرو لینکلن است.

بااین‌وجود چنین اقدامی بدون شک نمی‌تواند زخم خروج احساسی این کاراکتر و غم آن را برای طرفداران سریال واکینگ دد التیام ببخشد. گروه بازیگران سریال مردگان متحرک طی نه فصل اخیر دچار تغییرات زیادی شده است اما بدون شک بزرگ‌ترین تغییرات گروه بازیگری طی دو فصل اخیر و با خروج آندرو لینکلن و چندلر ریگز رخ داده است.

با توجه به گریز هوشمندانه سریال به گذشته و ایفای نقش محشر لینکلن، نورمن ریداس و بقیه بازیگران اصلی باید اعتراف کرد سریال مردگان متحرک موفق شد با فصل نهم خود بار دیگر احترام و اعتماد طرفداران قدیمی‌اش را به‌دست آورده و ثابت کند که به‌راحتی می‌تواند داستانش را حتی بدون حضور کاراکتر قدیمی و اصلی خود ادامه دهد.

برخی ممکن است با مرگ ریک احساس فریب‌خوردگی داشته باشند، اما این تمامی این قضایا به خوبی کنترل شده و طبق شواهد خروج او حتمی است. درنتیجه احمقانه است که گمان کنیم این کاراکتر از سریال خارج نشده و بار دیگر بازخواهد گشت.

نام اپیزود What Comes After اشاره به خداحافظی ریک ندارد، بلکه نشان‌دهنده جلو رفتن زمان داستان سریال به چند سال آینده است. تهیه‌کنندگان اجرایی طی این فصل عملکرد هوشمندانه‌ای از خود برجای گذاشتند.

ازجمله یکی از این اقدامات هوشمندانه را می‌توان به پرش چند ساله داستان سریال نسبت داد که هدف سازندگان از این کار خلاصه کردن تازگی غم از دست دادن یک دوست برای کاراکترهای دیگر سریال مردگان متحرک است.

روند پیشرفتی سریال The Walking Dead در فصل نهم نتوانست به شکل موفقیت‌آمیزی به لحاظ کیفیت و ریتم طی قسمت‌های آتی ادامه پیدا کند. سازندگان در ادامه تلاش کردند ما را با کاراکترهای لوک، یومیکو، کانی و کلی آشنا کنند. اما باید اقرار کرد معرفی این کاراکترهای جدید چندان موفقیت‌آمیز نبود.

بینندگان با دیدن این شخصیت‌ها آن‌ها را یک گروه هماهنگ و یکپارچه تصور می‌کردند و نمی‌توانستند جذب توانایی‌های فردی و خصلت‌های خاص رفتاری آن‌ها به‌صورت فردی شوند. در کنار این موضوع باید تصمیم شبکه AMC برای وارد کردن گروه «نجوا کنندگان» از نیمه ابتدایی فصل نهم به سریال مردگان متحرک را تحسین کرد، زیرا این اقدام باعث شد داستان سریال طی اپیزودهای پیش رو جذابیت خاصی پیدا کند و بینندگان منتظر ادامه داستان و درگیری با این گروه باشند.

قسمت پایانی نیمه ابتدایی فصل نهم سریال مردگان متحرک با مرگ کاراکتر «مسیح» به کار خود پایان داد. بدون شک طرفداران این سریال با مرگ کاراکترهای قوی و خوب طی سالیان اخیر کنار آمده‌اند و کشته شدن مسیح نیز باعث شد نام یک شخصیت دیگر به این لیست طولانی افزوده شود.

همان‌طور که در قسمت‌های بعدی نیز ثابت می‌شود، باید اشاره داشت سریال واکینگ دد دیگر نیاز ندارد برای جذاب و جالب شدن داستان خود از کشتن کاراکترهای اصلی و یا مکمل استفاده کند. زیرا این حلقه‌های مرگ با توجه به سنت قدیمی و خونین این سریال دیگر تبدیل به امری تکراری و غیرضروری شده است که جذابیت خاصی را به دنبال ندارد.

 

مشکلات اساسی فصل نهم سریال مردگان متحرک

مشکلات سریال مردگان متحرک

در نیمه دوم فصل نهم سریال مردگان متحرک ما می‌توانیم به شکل واقعی و با جزئیات بیشتر موجودیت گروه نجواکنندگان را درک ‌کنیم، اما شخصیت‌پردازی‌های کاراکترهای این گروه امری است که به خوبی روی آن کار نشده و به‌نوعی ناجور تلقی می‌شود. فاکتور ترسناک گروه نجواکنندگان بر پایه رفتار عجیب و غیرطبیعی آن‌ها استوار است. اپیزود Omega (بدترین قسمت فصل نهم) با یک فلش‌بک گذشته رهبر گروه نجواکنندگان یعنی آلفا را بررسی می‌کند و نشان می‌دهد که چگونه کار او به اینجا کشیده شد.

پسرخوانده ایزکیل و کارول یعنی هنری در فصل نهم سریال مردگان متحرک نقش برجسته‌تری را ایفا می‌کند، اما از دید مخاطبین او در کل فصل نهم برخلاف اقدامات شجاعانه‌اش شخصیتی ترسو و نگران داشت.

 

شروع پیشرفت دوباره سریال واکینگ دد

بازگشت دوباره‌ی سریال واکینگ دد

خوشبختانه بعد از افت طی اپیزود Omega سریال بلافاصله بار دیگر خود را با اپیزود Choke point احیا می‌کند. این قسمت جایی است که درگیری شدیدی در پشت پرده با گروه نجواکنندگان صورت می‌گیرد و نقطه اوج آن را می‌توان به صحنه مبارزه دریل و بتا نسبت داد که در کنار نقص‌های کوچکش توانست به خوبی هیجان را در دل طرفداران ایجاد کند.

قسمت بعدی سریال مردگان متحرک یعنی Scars یکی از آن اپیزودهایی محسوب می‌شود که به ما یادآوری می‌کند ما چرا از همان ابتدا شروع به دیدن سریال واکینگ دد کرده‌ایم و تا فصل نهم همراه آن بودیم؟

این قسمت به شکل غیرمنتظره‌ای ما را به دورانی می‌برد که ریک چند ماهی است ناپدید شده و اثری از او نیست. اپیزود Scars دریچه غم‌انگیزی به سمت گذشته میشون باز می‌کند و نشان‌ می‌دهد شخصیت سفت‌وسخت کنونی او به‌عنوان رهبر الکساندریا ناشی از گذشته آشفته او است.

حقیقت راجع ‌به سریال مردگان متحرک این است که هرچقدر نیز داستان آن تیره‌تر شود هرگز شاهد تغییر جهت به سمت عقاید پوچ‌گرایی بر بستر خشم و خشونت در آن نیستیم. در حقیقت سازندگان سعی کردند با عملکرد استثنایی گوریرا بار دیگر این موضوع را به تصویر بکشند.

هنگامی‌که سریال موفق می‌شود به خوبی بین خط وحشت و انسانیت قدم بگذارد، تمام اشتباهات قبلی‌اش به‌مانند یک آکورد جزئی کوچک و غلط در یک ملودی بلند و قوی محسوب می‌شوند که قابل‌چشم‌پوشی هستند.

 

سیل عظیم تغییرات

تغییرات زیاد در سریال walking dead

بعد از اپیزود Scars نوبت به دو قسمت پایانی فصل نهم سریال مردگان متحرک می‌رسد که تمرکز آن بیشتر بر روی تجارت عادلانه بین جوامع متحد و برگزاری جشنی به مناسبت همین اتحاد دوباره بود. اما این جشن و شادی زمان زیادی طول نمی‌کشد و خیلی زود مشکلات پدیدار می‌شوند.

قسمت پانزدهم فصل نهم یعنی The Calm Before ریتم متفاوتی نسبت آهنگ قبلی داستان خود دارد. بدون شک این قسمت را می‌توان در لیست بهترین قسمت‌های تاریخ این سریال قرار داد. این اپیزود به شکل ماهرانه‌ای با الهام از سریال بازی تاج و تخت Game of Thrones، فیلم‌برداری محشر و ساختار آگاهانه‌اش توانست نفس را در سینه طرفداران خود حبس کرده و آن‌ها را به وجد بیاورد.

شاید بتوان با توجه به اتفاقات قسمت پانزدهم یعنی The Calm Before، قسمت نهایی فصل نهم سریال مردگان متحرک را بر اساس قاعده داستانی‌اش (همراه با چاشنی کم‌تر مضامین درام) در حقیقت پیش‌درآمدی از فصل دهم دانست.

زیبایی خاص ایجادشده به‌واسطه حس و حال زمستانی و داستان پایا که به خاطر مهاجرت اهالی قلمرو به هیلتاپ صورت گرفت، ازجمله تغییرات بزرگ و مثبتی بودند که باعث شد این سریال در این فصل بسیار موفق عمل کند. درواقع آنجلا کنگ شورانر سریال مردگان متحرک بانی اصلی این تغییرات عظیم و موفق بود که توانست با تولید اپیزودهای متنوع با ژانرهای مختلف مسیر پیشرفت را بار دیگر برای این برنامه هموار کند.

با دیدن قسمت آخر فصل نهم سریال مردگان متحرک این حس در شما ایجاد می‌شد که این قسمت دارای زرق‌وبرق کافی نبود. شاید دلیل این اقدام آن بود که سازندگان قصد داشتند تمرکز اتفاقات اصلی را بر روی فصل بعدی قرار دهند و به‌جای ارائه داستانی فوری که ارزشی لحظه‌ای دارد، آرام و پیوسته عمل کنند تا برخی از شخصیت‌ها را نیز بدین طریق در ادامه کامل‌تر جلوه دهند.

 

سخن پایانی در مورد فصل نهم سریال مردگان متحرک

قریب به نه سال از آغاز پخش سریال مردگان متحرک می‌گذرد و این برنامه طی این مدت روند پرنوسانی را طی کرده است. عملکرد سریال واکینگ دد طی سالیان اخیر همواره اعتراض بسیاری از طرفداران این مجموعه را به همراه داشته است، اما سازندگان به‌خصوص شورانر این سریال یعنی آنجلا کنگ با تولید فصل نهم ثابت کردند مجموعه مردگان متحرک هنوز زنده است و نفس می‌کشد.

حال طرفداران سریال مردگان متحرک بی‌صبرانه منتظر فصل دهم این مجموعه هستند و امیدوارند سریال موردعلاقه آن‌ها بتو